Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2007

Αιώνιοι φοιτητές















Μιας και είμαι φοιτητής πανεπιστημίου( και βρίσκομαι σε εξεταστική περίοδο) θα ήθελα να σχολιάσω το (ελληνικό) φαινόμενο των αιώνιων φοιτητών αρπάζοντας την ευκαιρία από ένα άρθρο των νέων με τίτλο "«Υπό εκκαθάριση» 140.000 φοιτητές ".

Κατ'αρχήν θα ήθελα να δηλώσω ότι επειδή μέχρι πέρυσι ασχολούμουν με τον φοιτητικό συνδικαλισμό έχω ψάξει το θέμα λίγο πιο βαθιά και από άλλη σκοπιά.Πρώτα απ'όλα συμφωνώ ότι πρέπει να καταργηθεί αυτό το φαινόμενο που δεν οφελεί με κανένα τρόπο αλλά και αντίθετα ζημειώνει τόσο οικονομικά την χώρα όσο και το κύρος των πανεπιστημίων της (το όποιο κύρος έχει η τριτοβάθμια εκπαίδευση μας εν πάσει περιπτώσει).

Αλλά ας το πάρουμε από την αρχή... Οι λόγοι που συντέλεσαν στην προσπάθεια κατάργησης του φαινομένου αυτού είναι κυρίως οικονομικοί. Τι θέλω να πω με αυτό? Όπως σας είπα έχω ασχοληθεί με τον συνδικαλισμό και υπήρξα εκπρόσωπος του τμήματος μου. Και σαν εκπρόσωπος είχα βρεθεί σε συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του τμήματος μου όπου είδα και πως γίνεται ο σχεδιασμός της σχολης για την επόμενη χρονιά(το ίδιο γίνεται και σε όλες τις σχολές τις χώρας). Συνοπτικά οι αρμόδιοι βλέπουν πόσοι φοιτητές υπάρχουν ήδη στα μητρώα, υπολογίζουν πόσοι θα έρθουν και στέλνουν στο Υπουργείο Παιδείας τη σούμα με έξοδα που περιλαμβάνουν την σίτιση, επιδόματα στέγασης, συγγράματα, πρόσληψη διδασκόντων καθηγητών, αγορά συγγραμάτων για την βιβλιοθήκη, και άλλες αυξήσεις στα λειτουργικά έξοδα που έχει μια σχολή ως συνέπεια της αύξησης των φοιτητών της. Όμως μέχρι πρότινος δεν υπολογιζόταν ποιος είναι ενεργός φοιτητής και ποιος όχι με συνέπεια το κόστος των παραπάνω να αυξάνεται δραματικά.Αν διαβάσετε παραπάνω το άρθρο των Νέων θα δείτε ότι η φοιτητώσα νεολαία στην Ελλάδα είναι 340000 απο τις οποίες οι 140000(το 44%) θεωρούνται αιώνιοι φοιτητές οπότε αντιλαμβάνεστε για τις οικονομικές διαροές που μιλάμε...

Και κάτι άλλο το οποίο δεν έχει γίνει γνωστό στο ευρύ κοινό στο οποίο του έχει περάσει το παραμύθι ότι "αν δεν τελειώσεις την σχολή σου στο διπλάσιο των κανονικών χρόνων σε διώχνουν...".

Αυτό που ισχύει με τον καινούριο νόμο είναι ότι για να μην θεωρείσαι ενεργός φοιτητής κάνεις μία αίτηση και διακόπτεις τις σπουδές σου έχοντας την επιλογή να τις συνεχίσεις όποτε θες. Δηλαδή αν έγώ έχω φοιτήσει 1 χρόνο στη σχολή μου και διακόψω τις σπουδές μου, μπορώ να τις συνεχίσω μετά από 10 χρόνια (χωρίς να έχουν μειωθεί οι χρόνοι φοίτησης μου). Αυτό γίνεται για την καλύτερη λογιστική οργάνωση της σχολής και την αποφυγή οικονομικων διαροών.

Η παραπάνω πρόταση ισχύει στην περίπτωση που θεωρείσαι ενεργός φοιτητής. Δηλαδή αν εγώ είμαι ενεργός φοιτητής και δεν μπορώ να τελειώσω τη σχολή μου σε 8 χρόνια ενώ η κανονική διάρκεια της είναι 4 χρόνια τότε καλά θα κάνουν να με διώξουν γιατί το αξίζω. Για ποιο λόγο να με πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος πολίτης αν εγώ θέλω να κάνω διακοπές η εν πάσει περιπτώσει οτιδήπωτε άλλο εκτός από το να σπουδάζω? Και ακόμα περισσότερο τι γνώσεις θα έχω όταν θα πάρω το πτυχίο μου? Και τι αξία θα έχει αυτό το πτυχίο?

Έλεος δηλαδή, αυτό το έκτρωμα έπρεπε να έχει καταργηθεί εδώ και χρόνια αλλά στην Ελλάδα ακόμα και τα αυτονόητα γίνονται αντικείμενο αντιπαράθεσης και αντιπολίτευσης...

1 σχόλιο:

VARONOS είπε...

agaphte nineme oi foithtes poy ksepernoun ta n+2 eth spoudwn (dhladh gia emas twn panepisthmiwn ta 6 xronia) diakoptontai ta dikaiwmata mas se sitish stegash Paso ktl ktl...
opote den mporei na einai oikonomikoi oi logoi pou ginetai auth h ru8mish...
logistika kai organwtika einai profanes oti einai megalo empodio...

mou exei pei persi kapoios se kapoies foithtikes ekloges exe katebei enas meshlikas penhntarhs na pshfisei kai tou leei o tupos pou na se brw twra sta mhtrwa??
koita tou leei eimai katw apo ton koufontina... mazi mphkame!!!!

auta apo mena...

filakia!!!!