Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2007

Το θέμα είναι να γραφεις και χιλιόμετρα, όχι μόνο να μετράς προορισμούς


Τρίπολη Αρκαδίας, σωτήριο έτος 2007 (10 ή 12 μαθήματα στην πλάτη και πτυχιακή)

Κάθομαι απέναντι από την οθόνη του φορητού μου υπολογιστή και μιλάω μέσω msn με τον φίλο μου και αδερφό μου Χρίστο Πράντζιο ενώ έξω έχει αρκετό κρύο για να μην μου προκαλέσει έκπληξη αν δω μια πολική αρκούδα να μου χτυπάει το παράθυρο μου. Κλασσικά και οι δύο λιώνουμε στο pc. Πριν αρχίσουμε να μιλάμε ο Χρήστος έβλεπε Bob Σφουγγαράκη και εγώ παρακμιακή ελληνική ταινίας με ηγέτες της ψυχικής μου αποχαύνωσης τους κυρίους Μπουλά και Ζουγανέλη.

Ξαφνικά η οθόνη του υπολογιστή μου έζησε τη μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα της καθώς σε αυτή εμφανίστηκε το μήνυμε το οποίο μου έγραψε ο τρισμέγιστος και θεούλης φίλος μου:"Το θέμα είναι να γραφεις και χιλιόμετρα, όχι μόνο να μετράς προορισμούς". Τάδε έφη Chris Prantzios. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ατάκα διαφήμισης του Johnie Walker και μετά να ακολουθεί το σύνθημα "keep walking"... Τι ήθελε να πει όμως ο γκουρού φίλος μου? Ας μεταφερθούμε λίγα χρόνια μπροστά καθώς το νόημα αυτής της έκφρασης είναι διαχρονικό ...

Πανελλαδικές Εξετάσεις "Κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας"
Μάϊος 2035

Θέμα 1ο
"Το θέμα είναι να γραφεις και χιλιόμετρα, όχι μόνο να μετράς προορισμούς..." (Χρήστος Πραντζιος 2007).Αναλύστε το νόημα αυτής της έκφρασης

Με αυτή την έκφραση ο συγγραφέας θέλει να τονίσει το απαραίτητο του να προσπαθείς και να αποκομίζεις εμπειρίες και γνώση από την προσπάθεια που κάνεις προκειμένου να επιτύχεις κάτι. Η επίτευξη ενός στόχου χωρίς να έχεις αποκομίσει κάτι από αυτή την επίτευξη είναι το απόλυτο μηδενικό ανεξάρτητα από τη σημαντικότητα του στόχου. Ποιο είναι το νόημα του να βγεις πρωταθλητής αν δεν σέβεσαι τους αντιπάλους σου? Ποιο είναι το νόημα του να τελείώσεις την ανάγνωση ενός βιβλίου χωρίς να το έχεις μελετήσει προσεκτικά? Ποιο είναι το νόημα του να βοηθήσεις έναν φίλο σου που είναι σε ανάγκη αν αργότερα τον χλευάσεις πισώπλατα επειδή βρισκόταν σε ανάγκη? Ποιο είναι το νόημα του να περηφανεύεσαι ότι έχεις πάει με 20 γυναίκες αν δεν έχεις αποκομίσει κάτι από αυτές? Ποιο είναι το νόημα του να κοιτιέσαι στον καθρέπτη και να χαμογελάς μηχανικά μόνο από ναρκισσισμό? Διαπιστώνουμε μέσω αυτών των παραδειγμάτων αλλά και πληθώρα άλλων που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε την οικουμενικότητα αυτής της έκφρασης. Συνοψίζοντας τα παραπάνω θα μπορούσαμε να πούμε ο συγγραφέας με αυτή την έκφραση θέλει να δείξει τη σύγρονη ματαιοδοξία του hommo civis που έχει επιδωθεί σε ένα ξέφρενο κηνύγι ανούσιων και ανόσιων κατακτήσεων με μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση του "εγώ" του καθαγιασμένο με απόψεις που σχετίζονται με το γενικότερο καλό, την πρόοδο της κοινωνίας και άλλες ουτοπικές φανφάρες.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Den kserw poia einai h gnwmh twn ypoloipwn gia ta osa me poly glafyro kai synama litto tropo mas pare8ese o Ninemos...egw omologw pws KAVLWSA(me thn eyroia ennoia tou orou)!Ti ar8ro,ti post kai poutses mple...milame gia kata8esh psyxhs oxi malakies!8a h8ela omws na eyxaristhsw kai ton Xrhsto Prantzio,ws synypey8yno ths ekstashs pou viwnw enw sas grafw,mias ki edwse ston Ninemo to ere8isma gia th syggrafh aytou tou (epishs ere8istikou)aristourghmatos!Einai fanero pws exoume na kanoume me enan ogkoli8o tou pneymatos...me enan sygxrono guru ths dianohshs!...Gamhstero to moto sou Xrhstara 8a to xrhsimopoiw gia na to paizw istoria!"Manitsa mou,to 8ema einai na grafeis kai xiliometra oxi mono na metras proorismous atsssssss"...Zouraris ki arxidies sou leei meta!

Ανώνυμος είπε...

reins
ama rikseis gkomena me ataka mou tote na niwsw perhfanos!!!!!! enhmerwse mas etsi???
k an xreiasteis kati sumplhrwmatiko pes re paidi mou oti exeis allaksei kai konter!!!!!

adelfe nineme se euxaristw pou filosofeis auta pou sou lew....
den to perimena na to kanei kaneis auto...

se filw sta moutra diplostaurwkoumpwta!!!!!!!

chris!!!!

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με όσα είπες nineme αλλά διαφωνώ με όσα δεν είπες. Η διαχρονική αυτή ατάκα που προσφώνησε αυθόρμητα ο φίλος μας ο Χρήστος σε μια στιγμή ευφορίας αλλά και εφορίας, θα γραφτεί με χρυσα γράμματα στο βιβλίο της Ιστορίας στις χρυσές σελίδες με το χρυσό φόντο. Όσο για το ρητό του, πρόκειται για την αρχέγονη κόντρα των δύο αντιμαχόμενων δυνάμεων, της ποιότητας ενάντια στην ποσότητα. Εγώ αν και συνήθως είμαι Αντίχρηστος, επειδή δεν μου αρέσει που ο Χρήστος λέει τέτοιες μαλακίες και σαχλαμαρίτσες για να τραβάει την προσοχή, τώρα περιέργως θα διαφωνήσω μαζί του.

Η ατάκα αυτή προέρχεται προφανώς απο παράφραση του ρητού: "δεν μετράει ο προορισμός σε ένα ταξίδι, αλλά η διαδρομή" σε "δεν μετράει ο προορισμός και η διαδρομή αλλά μόνο τα χιλιόμετρα". Τώρα κατά πόσον έχει δίκιο ή όχι δεν είμαι μάλλον ο αρμόδιος να απαντήσω διότι όπως είναι τοις μπάσοι γνωστό εγώ είμαι απο χωριό.

Χαιρετίσματα λοιπόν στην Τρίπολη και στην εξουσία.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ ήμουν ο προηγούμενος...

Ανώνυμος είπε...

Όχι εγώ ήμουν ο προηγούμενος.

Ανώνυμος είπε...

Όχι εγώ ήμουν ο προηγούμενος.

Ανώνυμος είπε...

Όχι εγώ.

Ανώνυμος είπε...

Όχι εγώ.

Ανώνυμος είπε...

Μην ενοχλείστε παρακαλώ, μπερδεύτηκα μόνος μου με τα ψευδώνυμα. Συγνώμη αν προκάλεσα προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των σχολείων του ποστ.

Ανώνυμος είπε...

exeis ksefugei teleiws re empora!!!!

eisai dixasmenh proswpikothta!!!!!

kai gia na ksereis exases polu wraia bradua x8es mono h broxh htan ligo malakia alla mesa sto magazi den ebrexe!!! 8a epanor8wseis to epomeno sabbato pou 8a organwsoume kati eksairetiko .....