Τρίτη 19 Ιουνίου 2007

Απαλλαγή λόγω μειωμένης έντασης πόνου...

Διαβάζοντας σήμερα σχετικό άρθρο με τίτλο Τους απάλλαξαν γιατί ο πόνος που προκάλεσαν δεν ήταν έντονος στην εφημερίδα "τα νέα", ανακάλυψα με έκπληξη ότι οι τρεις αστυνομικοί του Α.Τ Ομονοίας που προβάλλονται στο διάσημο πλέον βίντεο του βασανισμού των δύο αλλοδαπών απαλλάχτηκαν από την κατηγορία του βασανισμού καθώς η συμπεριφορά τους συνιστά "ανεπίτρεπτη μεταχείριση" αφού "...δεν υπήρξε μεθοδευμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους ή ψυχικού πόνου που μπορεί να επιφέρει τη σοβαρή ψυχική τους βλάβη." σύμφωνα με την τυφλή (εκτός εισαγωγικών) ελληνική δικαιοσύνη.

Ότι τα παραπάνω σχόλια των δικαστικών είναι γελοία δεν χωράει ούτε λόγος (ίσως τελικά να μην είναι μόνο διεφθαρμένοι αλλά και ανίκανοι). Το θέμα είναι ότι υπάρχει μία γενικότερη υποκρισία στην κοινωνία και στην αντιμετώπιση του συγκεκριμμένου θέματος.

Υπάρχουν πολλοί που ζητούν τον εκδημοκρατισμό της αστυνομίας... Άποψη μου είναι ότι από την φύση του και τους σκοπούς που έχει αυτό το σώμα δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο. Αυτό όμως που σίγουρα μπορεί να γίνει είναι η απομάκρυνση των σαδιστών που επειδή τους έφεραν μέτριο καφέ ενώ είχαν παραγγείλει γλυκό κάνουν όποιον βρεθεί στον δρόμο τους να μαρτυρήσει...

Από την άλλη κάποιος θα πει: "Ναι, αλλά και οι ανήλικοι δεν ήταν και τα καλύτερα παιδιά... Πήγαν να ληστέψουν το ψιλικατζίδικο της κυριούλας...". Θα συμφωνήσω με αυτή την άποψη, αλλά αυτό το γεγονός δεν δίνει το δικαίωμα βασανισμού σε κανέναν. Ας "πληρώσουν" για το αδίκημα που διέπραξαν σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία. Προσωπικά θεωρώ προτιμότερο να υπάρχει μία αυστηρή νομοθεσία (αν και ούτε αυτό αποτελεί ουσιαστική λύση του προβλήματος καθώς εντάσσεται στα μέτρα καταστολής και όχι πρόληψης) από το να υπάρχουν φαινόμενα βασανισμού εν έτει 2007.

Υπάρχει μια μερίδα κόσμου (που εγώ τους θεωρώ υποκριτές) που ζητούν την απομάκρυνση του Πολύδωρα. Και άντε και απομακρύνεται... Μπορεί κάποιος να μου πει τι θα αλλάξει? Όπως είχα γράψει και σαν σχόλιο σε κάποιο άλλο blog για να γίνει η αναδιαμόρφωση της ελληνικής αστυνομίας απαιτείται μεγάλο πολιτικό κόστος και δεν είμαι καθόλου σίγουρος για το αν υπάρχει κάποια κυβέρνηση που μπορεί να το αναλάβει.

Αυτά προς το παρον...

2 σχόλια:

Andreas είπε...

Ninemos, επιασες ένα ζήτημα της επικαιρότητας που θα σχολιαστεί κατα κόρον από την ποιο αηδιαστική μερίδα των "ομάδων πίεσης" τους τηλεδικαστές. Εγώ δεν έχω τηλεόραση άρα δε θα μου γυρίσουν τ'άντερα...

Επειδή αναφέρθηκες σε υποκρισία, νομίζω ότι το ποιο υποκριτικό από όλα είναι να πω τι τραγικό ήταν αυτό που είδαμε στο βιντεάκι. Λες και δεν έχεις ξαναδεί κάτι τέτοιο, λες και δεν έχεις δει ποτέ αστυνομικό να πλακώνει μικροπωλητή στην Ομόνοια, λες και δεν έχεις μπει ποτέ σε αστυνομικό τμήμα, λες... λες...

Επίσης, αλήθεια σε ποια περίπτωση έχει τιμωρηθεί παραδειγματικά κάποιος αστυνομικός που ξεπέρασε τα όρια; πόσες φορές έτυχε το όπλο να "απλά" εκπυρσοκροτήσει... οι αστυνομικοί που χρσιμοποιούσαν σιδηρογροθιές και κράταγαν το γκλομπ ανάποδα (θεωρείται εγκληματικό) ;

Η κοινωνία ninemos είναι μάλλον αδύνατο να αντιμετωπίσει το δικαστικό. Αυτοί έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι. Είδες με το μισθολόγιό τους τι έκαναν.

Εκδημοκρατισμός της αστυνομίας... συμφωνώ, ακούγεται ετερόκλιτο, αληλοαναιρείται. Το πρόβλημα όμως θεωρώ ότι εντοπίζεται στη νοοτροπία και όχι στο νομικό πλαίσιο στο οποίο κινείται (;) η υπηρεσία. Αν το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν μεμονομένο δε νομίζω ότι θα ήταν τόσο τραγικά τα πράγματα. Σκέψου όμως τη πλύση γίνεται σε έναν νέο που ζει την καθημερινότητα του τμήματος και όλη μέρα βλέπει να χτυπάνε αλλοδαπούς. Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουν αυτοί που είναι εκεί μέσα ότι ανήκουν σε μια υπηρεσία. Δεν τους "πληρώνω" ούτε για να πλακώσουν, ούτε για να με πυροβολίσουν. Τους πληρώνω για να με επανεντάξουν (άλλη μεγάλη κουβέντα αυτή) στην κοινωνία αν πραστρατήσω.

Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα στην όποια δημοκρατία (γιατί αν δημοκρατία σημαίνει ρουσφέτι, ψήφος και άντε γεια...) ζούμε σήμερα καθώς ένα από τα θεσμοθετημένα όργανά της δρα με τον πλεον αντιδημοκρατικό τρόπο.

Η δικαιοσύνη μας ξέρει να βάζει μόνο με τους αδύναμους, δεν είδα κανέναν από όσους μπαίνουν κατα καιρούς για οικονομικά σκάνδαλα να προφυλακίζεται για ένα χρόνο όπως τα παιδιά που είχαν πιάσει στην πορεία του φόρουμ πέρυσι. Αλλά βέβαια ο Κύπριος είχε κάνει περισσότερα εγκληματα από τον Κοσκωτά γι' αυτό σηκώθηκε η ζαρντινιέρα και τον πλάκωσε.

Ninemos, η κυβέρνηση χαράσει πολιτική (μπορεί να νομοθετεί μόνη της με το υπάρχον πολιτικό σύστημα, οι υπόλοιποι είναι διακοσμητικοί) και ότι συμβαίνει στην κοινωνία που διαχειρίζεται, είναι απόρροια της πολιτικής αυτής. Και ναι συμφωνώ ότι και ο Πολύδωρας να φύγει δε θα αλλάξει πολιτικό προσανατολισμό όλη η ΝΔ, από την άλλη όμως ο Πολύδωρας κάλυπτε απροκάλυπτα τη δράση της αστυνομίας και στην ουσία αυτός τους έδωσε το θράσος να συνεχίσουν.

Τέλος, θυμίσου τι έγραψα στο προηγούμενο ποστ σου για τις σχέσεις ΝΔ-δεξιάς. Μετά τη μεταπολίτευση δεν έγινε αποχουντοποίηση σε όλες τις καίριες θέσεις (οι σημερινοί πενηντάρηδες που πέρασαν από τα πανεπιστήμια τότε ξέρουν). Όσοι έμειναν είδαν τη ΝΔ στην κυβέρνηση και επανέφεραν στο μυαλό τους τις παλιες καλές εποχές... που τώρα τους εξασφαλίζει ο Πολύδωρας.

VARONOS είπε...

KAFROI uparxoun pantou!!!

stous 10 mpatsous o 1 einai kafros opws stous 10 akroaristerous h akrodeksious oi 1 ews oi 5 einai kafroi!!!!

Parte to xampari... ta akra sunantiountai!!!!

Egrapsa kai allou, otan eida to video emeina me to stoma anoixto kokkalwsa lew poios dinei se enan an8rwpo to dikaiwma na ekseutelizei etsi ton sunan8rwpo tou, kai sth telikh poios dinei eksousia se enan an8rwpo panw se kapoion allon....

kserete epishs oti o mesos ellhnas opws den polugoustarei tous allodapous etsi den polugoustarei kai tous mpatsous.... opote h olh fash menei sta kanalia kai sta para8ura den 8a eksarth8ei oute mai pshfos apo to ksulo pou efagan oi kakomoiroi mikroapatewnes....(den to lew eirwnika auto...)

kai sth telikh eimai 100% sigouros pws aytoi pou gkriniazoun kai krazoun perissotero tous mpatsous an htan alles oi sun8hkes kai htan sthn apenanti ox8h 8a ekanan ta idia kai xeirotera san mpatsoi...

giati epanalambanw ta akra sunantiountai!!!!!NOMOS!!!!