Δευτέρα 27 Αυγούστου 2007

Ασύμμετρες απειλές



Έτσι για να γελάσουμε και λίγο...


















Παρακάτω σας μεταφράζω τον ορισμό της ασύμμετρης απειλής όπως αυτός δώθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Πολιτικής των Η.Π.Α (έτσι για να ξέρουμε τί σημαίνει και να για να μην καλύπτουν την προεκλογική ανοργανωσιά με βαρύγδουπους όρους) Να σημειώσω ότι ο ορισμός στα αγγλικά αναπαράγεται από το blog taparapona sas sto Mixer της φίλης μου της Ροδιάς.

Ο ορισμός έχει ως εξής:

" Υπάρχουν πολύ ορισμοί για το τί συνιστά μια ασύμμετρη απειλή,κανένας από τους οποίους δεν επηρεάζει τον αμυντικό σχεδιασμό και τις πολιτικές αποφάσεις.Γενικά,ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει μορφές επιθέσεων ενάντια στις οποίες οι Η.Π.Α δεν έχουν καμία άμυνα,και απεικονίζει τακτικές τις οποίες η Ουάσινγκτον δεν θα ακολουθήσει(είτε επειδή περιορίζονται από ηθικούς φραγμούς,είτε από τους νόμους). Οι συγγραφείς αυτής της αναφοράς βρίσκουν ότι η ιδέα φέρει βαρύ φορτίο αφού χρησιμοποιείται για να εξηγήσει:διαφορετικές και προκλητικές απειλές,την θέση των Η.Π.Α στον κόσμο και τις προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουν,τους νομικούς και πολιτικούς περιορισμούς που οι ίδιες οι Η.Π.Α εχούν επιβάλλει στον εαυτό τους, την ευπάθεια σε νέες και παλιές απειλές΄,καινούριες προσεγγίσεις σχεδιασμένες για να αντισταθμίσουν τις δυνάμεις των Η.Π.Α... "

Τα συμπεράσματα δικά σας...

2 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πολύ καλό. Το ζήτημα είναι ρίξουμε μια ορολογία, να μην την καταλάβει κανείς και να κάνουμε τη δουλειά μας όπως θέλουμε. Εξάλλου, κάποτε ήταν οι κομμουνιστές, μετά οι Γκρίζοι Λύκοι, αργότερα ο ΣΥΝ και οι αναρχικοί, μετά το ΠΑΣΟΚ και οι οικολογικές οργανώσεις. Επιτέλους πια. Κάντε κάτι ρε παιδιά να πάρουν πόδι, μας έκαψαν ζωντανούς.

Rodia είπε...

Συζητώντας με φίλους αμερικανομαθείς, έμαθα ότι ο όρος "asymmetric threat" παραπέμπει στο αποτέλεσμα επίθεσης ατάκτων, (όχι τυπικών στρατευμάτων, σχεδίων πολέμου, κλπ) άρα μάλλον πρέπει να μεταφράζεται στα ελληνικά ως "επίθεση ατάκτων" και όχι "ασύμμετρη απειλή".
Αλλά, όσο πιο ακατανόητες μπαρούφες πετάν οι πολιτικοί, τόσο πιο σπουδαίοι νοιώθουν.. τι να λέμε..
-->> τη φόρμουλα "Επίθεση ατάκτων" εφάρμοσε βεβαίως ο Κολοκοτρώνης και άλλοι οπλαρχηγοί!!!