Παρασκευή 10 Αυγούστου 2007

Blogoγονία



"Εν αρχή ήτο το blog

και το blog ήτο παρά του ανθρώπου,

και ο άνθρωπος ήτο το blog

Πάντα δι' αυτού έγειναν,

και χωρίς αυτού δεν έγεινεν ουδέ εν, το οποίον έγεινεν..."













Ίσως σε πολλά χρόνια από σήμερα να λέγεται κάπως έτσι η ιστορία του ανθρώπου και των blogs...

Ο άνθρωπος από την αρχή και κατά την διάρκεια της σύντομης ιστορίας του ήταν ένα ων κοινωνικό. Στην αρχή για να επικοινωνεί ζωγράφιζε σε σπηλιές, έπειτα σκάλισε πάνω σε βράχους, στην συνέχεια πάνω σε πήλινες πλάκες, έγραψε σε περγαμηνή, μετά σε πάπυρο, σε χαρτί για να φτάσουμε στην σύγχρονη τυπογραφία που διατηρεί τα βασικά χαρακτηριστικά που είχε κατά την διάρκεια της πρώιμης Βιομηχανικής Επανάστασης...

Παρόλα αυτά διαπιστώνουμε μια τάση, ολοένα και περισσότερος κόσμος να καταφεύγει στην ηλεκτρονική επικοινωνία (υπολογιστές, τηλεόραση και όλα τα ηλεκτρονικά κατασκευάσματα του σατανά) και να την προτιμά σε σχέση με την τυπογραφία και τις άλλες μορφές επικοινωνίας.

Γιατί όμως?

Πολύ απλά γιατι η κοινωνία εξελίσσεται με ολοένα και πιο γρήγορους ρυθμούς τους οποίους κάθε μη ηλεκτρονικό μέσο επικοινωνίας αργά ή γρήγορα δεν θα δύναται να ακολουθήσει. Δηλαδή, ο μέσος παγκόσμιος πολίτης προτιμά να ανοίξει την τηλεόραση του το πρωί και να δεί με συντομία τα νέα της ημέρας από ένα τηλεοπτικό μαγκαζίνο παρά να πάει να στηθεί έξω από το περίπτερο και να κοιτάζει τα εξώφυλλα των εφημερίδων. Και αυτό γιατί δεν έχει διαθέσιμο ελεύθερο χρόνο στη ζωή του (γιατί ως γνωστόν στην σύγχρονη κοινωνία ο χρόνος είναι χρήμα)

Όμως όπως κάθε κάθε εφημερίδα έχει έναν ιδιοκτήτη, ο οποίος με την σειρά του πρόσκειται σε κάποιο κόμμα με αποτέλεσμα η αντικειμενική ενημέρωση να είναι τόσο υπαρκτή όσο και η φεράρι που έχω, έτσι γίνεται αναλογικά και με τα τηλεοπτικά κανάλια. Γιατί γίνεται αυτό? Πολύ απλά γιατί μεγάλη εξουσία (εφημερίδα, τηλεοπτικός σταθμός) δίνεται σε ένα άτομο ή σε μικρή μερίδα ατόμων (εκδότης κλπ).

Εδώ έρχονται τα blogs. Για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία (τουλάχιστον της Ελλάδας) δίνονται τα μέσα στον απλό πολίτη να ενημερώνει και να ενημερώνεται, να εκφράζεται, να αλληλεπιδρά με τους συμπολίτες του και να σχηματίζει άποψη αντί να δέχεται αμάσητα μία κατασκευασμένη. Τα blogs πέρα από έναν χώρο που ο καθένας γράφει το μακρύ του και το κοντό του θα είναι ο χώρος όπου θα συντελεστεί (βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα) η κοινωνική αφύπνιση και η νοητική και πνευματική έγερση του καθένα μας. Αφού το σχολείο, η οικογένεια και το Κράτος υπολειτουργούν ως θεσμοί στις μέρες μας δεν βρίσκω κάτι άλλο εκτός από τα blogs (ηλεκτρονική ανεξάρτητη και αυτόνομη οντότητα) και τον αθλητισμό ως διέξοδο που θα βοηθήσει την άνοδο του ανθρώπου και κατά συνέπεια της κοινωνίας.

Όμως κάτι το τόσο πολύτιμο θα πρέπει να διαφυλαχθεί γιατί αργά ή γρήγορα η δύναμη του θα γίνει αντιληπτή και τότε κάποιοι θα προσπαθήσουν να το περιορίσουν. Μακάρι να βγω ψεύτης...

4 σχόλια:

Rodia είπε...

Πάρε τουλάχιστον μια Lamborgini.. ή έστω μια Lotus.. αν όχι ένα Morgan...
;-)

ninemos είπε...

θεϊκά τα morgan...

ninemos είπε...

θεϊκά τα morgan...

Rodia είπε...

οκ, δυο φορές που το έγραψες, το εμπεδώσαμε: Morgan και ξερό ψωμί!