Τρίτη 28 Αυγούστου 2007

Ξεκαθαρίζοντας την θέση μου... (κομματικοί ανεγκέφαλοι μην το διαβάσετε)

Θα πω την άποψη μου για το θέμα των πυρκαγιών. Δεν θα μακρηγορήσω.

Πιστεύω τα εξής:

1. Οι πυρκαγιές δεν αποτελούν ασύμμετρη απειλη: Αφού σύμφωνα με τον ορισμό Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Πολιτικής των Η.Π.Α (αυτοί χρησιμοποίησαν πρώτοι τον όρο) που έχω αναφέρει σε άλλο post, ασύμμετρη απειλή είναι αυτή κατά της οποίας δεν υπάρχει αποτελεσματικό μέτρο άμυνας (βλέπε αεροπειρατεία δίδυμων πύργων, επιστολές άνθρακα κλπ). Κατά των πυρκαγιών υπάρχει άμυνα αρκεί να ενεργοποιηθεί έγκαιρα. Τώρα αν τα αντίμετρα που είχαμε δεν ήταν επαρκή και δεν ενεργοποιήθηκαν έγκαιρα αυτό ήταν άλλο θέμα.

2. Πιστεύω ότι υπήρχε οργανωμένο σχέδιο. Γιατί 170 μέτωπα φωτιάς που ανάβουν με διαφορά ~20 ωρών (8,5 πυρκαγιές ανά ώρα) δεν μπορεί να είναι τυχαίο.. Όπως επίσης δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι μέτωπα που έσβηναν, άναβαν την επόμενη μέρα ξανά και ξανά (βλέπε Ηλεία, Μαίναλο).

3. Η ανετοιμότητα-ανύπαρκτη πρόληψη βγήκαν στη φόρα: ο επί χρόνια διαβρωμένος κρατικός μηχανισμός δεν λειτούργησε. Και πως να λειτουργήσει? Όταν όλοι γαμιούνται επί δεκαετίες να βάλουν τα παιδιά τους (που πολλές φορές είναι ανίκανα) στο δημόσιο και μάλιστα σε άσχετες με το αντικείμενο τους θέσεις πως να λειτουργήσει ο κρατικός μηχανισμός? Πως να λειτουργήσει όταν στη θέση του αγρονόμου έχω απόφοιτο της Παντείου, όταν στη θέση του λιμενικού έχω απόφοιτο της Γεωπονικής, όταν στη θέση του υπάλληλου τραπέζης έχω απόφοιτο φυσικό(όλα τα παραπάνω είναι υπαρκτά παραδείγματα που γνωρίζω)? Αλλά παρ'όλα αυτά δεν θα μπω στο τριπάκι να δικαιολογήσω την Ν.Δ και να πω ότι επί 20 χρόνια ήταν κυβέρνηση το Πασοκ κλπ κλπ. Όχι επειδή δεν θα έχω δίκαιο αλλά επειδή πρέπει σαν Έλληνες να αλλάξουμε αυτή τη βλακώδη νοοτροπία και να βγούμε από αυτό το τριπάκι. Δηλαδή, εγώ στις προηγούμενες εκλογές ψήφισα ΝΔ. Βγήκαν κυβέρνηση. Ε αυτοί είναι υπεύθυνοι πλέον. Πως να το κάνουμε δηλαδή ρε γαμώτο?

4. Όποιο επιχείρημα και να μου φέρετε δεν πιστεύω ότι αν ήταν κάποιος άλλος κυβέρνηση τη δεδομένη στιγμή η κατάσταση θα ήταν δραματικά καλύτερη.

Μπορείτε να σχολιάσετε θετικά ή αρνητικά την άποψη μου (δεν παίζουν παρεξηγήσεις).
Αλλά θεωρώ καλύτερο να εκφράσετε την δική σας.
Απλά όπως σας έχω πει και σε άλλο post μου αρέσει να σας παίζω με ανοιχτά τα χαρτιά μου. Θεώρησα ότι από τη στιγμή που ασχολούμαι με το θέμα των πυρκαγιών έπρεπε να δηλώσω ξεκάθαρα την θέση μου. -

6 σχόλια:

Rodia είπε...

1. συμφωνώ.

2. διαφωνώ. Μπήκε η πρώτη, πέτυχε, μετά η δεύτερη, πέμπτη, δέκατη φωτιά και μετά καθε μουρλός (ή έξυπνος) έβαζε κι από μία. Οργανωμένο σχέδιο αποκλείεται, επειδή κανείς δεν ρισκάρει μια συνομωσία τέτοιας έκτασης, δεν είμαστε λαός μαφιόζων -πώς να γίνει! Μπήκαν όλοι στο χορό, απλώς: οικοπεδοφάγοι, πυρομανείς, βοσκοί, κλπ κλπ, και δε συμμαζεύεται. Ο χορός της φωτιάς.

3. η "ανικανότητα" είναι κομπλιμάν στην περίπτωση. Βλακεία και ολιγωρία, ραχάτι, πώς το λένε, υπήρξε. Αφησαν τη (κάθε) φωτιά, δεν επιχείρησαν αμέσως καταιγιστικά, και τους ξέφυγε. Τώρα προσπαθούν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα και λένε ό,τι μπαρούφα τους κατέβει για να γλιτώσουν την μήνιν (που λέγαν οι αρχαίοι) του κόσμου, τάζοντας λαγούς με πετραχήλια και σκορπίζοντας τρομολαγνικά σενάρια.

4. Ρόλο παίζει και η αλαζονία. Εχεις προσέξει όταν γράφεις π.χ. και σκεφτείς "αχ, τι ωραία που γράφω" τότε κάνεις λάθη!!! Ηταν βέβαιοι ότι είχαν ένα καλό σχέδιο εναντίον των πυρκαγιών, το "ΠΕΡΣΕΑΣ", αλλά δεν έφτανε μόνο του, χρειαζόταν και ανθρώπους να το εφαρμόσουν. Επαναπαύθηκαν και κάηκε ο κοσμάκης.
Τώρα θα μοιράζουν ημερήσια "σχέδια Κινδύνου Πυρκαγιάς" -Τρομερό δεν είναι;


Κοίτα να ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΚΙΟΛΑΣ!!! :-)))

Rodia είπε...

Απάντηση στο δικό σου Νο 4.

Οποια κυβέρνηση και να ήταν, αν λειτουργούσε με τον ίδιο τρόπο, αφήνοντας τη φωτιά να απλωθεί σε τεράστια μέτωπα, το ίδιο θα συνέβαινε.
Δεν μπορώ να πεισθώ ότι η σπίθα από το φούρνο της γιαγιάκας δημιούργησε ένα μέτωπο 30 χλμ και βάλε, ακαριαία. Αποκλείεται. Στα πρώτα λεπτά, άντε μισή ώρα, το πολύ να είχε φτάσει τα 100 μέτρα.

VARONOS είπε...

re nineme san filos sou lew...
se goustarw san atomo kai pisteuw pragmatika pws exeis kati na peis ston kosmo san blogger kai apo thn zwh sou kai apo tropo skepshs sou...

omws pros 8eou re file mhn anamasas ayta pou exoun xilioeipw8ei...

eisai polu pio eksupnos gia na anaparageis skepseis allwn...

elpizw na me katalabaineis...

polu sobaro to 8ema alla bariemai na grafw pragmata pou exw ksanagrapsei...

se filw kai perimenw sms gia kana kafe h gia na kana ouzaki...

ninemos είπε...

re chris. den anaparago. leo ayta pou pistevo. tora logiko einai na sympiptei h apopsi mou me kapoion allwn. Den prokeitai gia ritotika erothmata alla gia pragmatika. epomenws kati tetoio einai anapofeukto

VARONOS είπε...

ta problhmata file den teleiwnoun ekei pou teleiwnoun ta deltia eidhsewn....

kai bgale to radiofwno apo thn kentrikh selida kollaei o browser gia merika deuterolepta k einai trelh malakia... twra gia to roloi ti na pw... olos o komsos einai gematos rologia....

ninemos είπε...

Προφανώς τα προβλήματα δεν τελειώνουν εκεί που τελειώνουν τα δελτία ειδήσεων
αλλά όταν αυτό είναι το θέμα που πλήττει όλη τη χώρα την τελευταία εβδομάδα εγώ με τι να ασχοληθώ? Με το γιατί αναβλήθηκε η αγωνιστική της Super league? Τώρα αν κολλάει ο browser σου αυτό σχετίζεται μάλλον με το ότι έχεις pstn γραμμή (εσύ και ο άνθρωπος των σπηλαίων στην διαφήμιση)

Υ.Γ. Θα πάμε βόλτα σύντομα